Studie: Psykologiskt stöd efter hjärtinfarkt eller instabil angina

Vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset jämför vi två internetbaserade program med psykologstöd för personer som har haft hjärtinfarkt eller instabil angina.

Hjärtinfarkt och instabil angina är stressande livshändelser som kan påverka både det fysiska och psykiska måendet. Många som har haft hjärtinfarkt eller instabil angina upplever oro för sin hjärthälsa, besväras av nedstämdhet, trötthet och sänkt livskvalitet. Eftersom det är vanligt att det här upplevs som besvärande och att det påverkar vardagen har vi utvecklat två internetbaserade program specifikt framtagna för personer som har haft hjärtinfarkt eller instabil angina och upplever sig begränsade efteråt.

Vi vill undersöka om två internetbaserade beteendeinterventioner med psykologstöd kan leda till förbättrad livskvalitet och minskade besvär för personer som har haft hjärtinfarkt eller instabil angina.

Programmen riktar sig till dig som:

  • Har haft hjärtinfarkt eller instabil angina för minst sex månader sedan
  • Upplever oro för ditt hjärta eller din hjärthälsa, som stör eller begränsar dig i din vardag
  • Du kan vara boende var som helst i Sverige och deltagandet är kostnadsfritt. Inga fysiska besök krävs för att delta.

    Hur går anmälan till?

  • Du läser först igenom forskningspersonsinformationen på nästa sida. Om du efter det samtycker till att delta i studien kommer du vidare till frågeformulär om din hälsa, hjärtrelaterad oro, nedstämdhet och alkoholvanor.
  • Frågorna tar ca 20 minuter att besvara. Du måste besvara alla frågor vid samma tillfälle för att anmälan ska komma in till oss.
  • Efter att vi har mottagit din intresseanmälan blir du uppringd för en telefonintervju med sjuksköterska och därefter psykolog, för att säkerställa att programmet passar för dig.
  • Hur går det internetbaserade programmet till?

    I beteendeinterventionen får du strategier för att förändra beteendemönster och levnadsvanor. Programmet kan leda till minskade besvär och förbättrad livskvalitet efter hjärtinfarkt eller instabil angina.

    Via en säker webbplattform arbetar du under åtta veckor med programmet som innehåller texter och övningar specifikt framtagna för personer som haft hjärtinfarkt eller instabil angina. Du har också textbaserad kontakt med din psykolog, som stödjer dig i arbetet med programmet, ger dig råd, tips och svarar på frågor.

    Övningarna i programmen har tagits fram i samråd med hjärtläkare. Programmet kräver inte mer datakunskaper än vad som behövs för att kunna skicka vanlig e-post.

    Identifiering med BankID

    Om du är intresserad av att delta i studien klickar du på "Påbörja anmälan" nedan.

    Du kommer då att behöva identifiera dig själv med BankID. Om du deltar i projektet måste sjukvårdsjournal föras i Karolinska Universitetssjukhuset journalsystem. För att det ska vara möjligt behöver vi veta vem du är, och få ditt personnummer. Ditt personnummer används inte för något annat syfte än journalföring.

    Vid frågor om deltagandet i studien vänligen kontakta:
    Amanda Johnsson, leg. psykolog, doktorand
    e-post: amanda.johnsson@ki.se, telefon: 08-524 824 50

    Ansvarig forskare:
    Josefin Särnholm, leg. psykolog, med. dr.
    e-post: josefin.sarnholm@ki.se

    Påbörja anmälan